Jag får ofta frågan om hur det fungerar egentligen rent kemiskt i kroppen när man blir förälskad – och framför allt undrar många hur ofta denna kemiska process pågår.
Kortfattat kan man säga att de två hormoner som kickar igång när du träffar någon fantastisk som du blir förälskad i är:
1. Dopamin (belöningshormonet som gör dig glad och skapar sug efter mer)
2. Noradrenalin (ett slags stresshormon som sätter fart på kroppen)
Dessa hormoner gör att du känner dig pigg, levande och lycklig. De kickarna du får av hormonerna kan stanna i din kropp upp till 18 månader. Under tiden är du lite ”förblindad” för din partners fel och brister eftersom du mest ser allt positiva i er relation, hög på hormondosen.
När ni går över i kärlek är det helt andra hormoner som sätts igång. Bland annat Oxytocin, må-bra-hormonet som ger dig en känsla av lugn och trygghet. Detta behöver vi vårda i vår relation och därför måste vi ta mycket på varandra. Fysisk beröring gör nämligen att oxytocin utsöndras. En kram under ett gnabb kan t.ex förhindra att ett gräl bryter ut – om ni har tur! 😉
Just detta förklarade läkaren Stefan Branth i ett klipp i Malou von Sivers Doktorerna nyligen. Det han beskriver har jag, och säkert även du, hört många gånger förr. MEN, jag blev så glad över att han är så pedagogisk och pratar om det på ett väldigt lättförståeligt sätt. Då kan även den som inte är insatt fatta och minnas inför framtiden. Är du nyfiken klicka in här och kika på klippet. Min kollega Egil finns också med i studion och informerar om nyttigheter. 🙂