I går var min kollega och vän Egil Linge med i Malous Efter tio på TV4, som han är varje vecka. Men just denna gång var ämnet extra intressant eftersom det handlade om exakt det som han och jag brukar jobba med – och även det vi håller vår kurs inom. Anknytning och rädsla för att bli sårad, vilket för en del leder till att man inte orkar/vågar inleda en seriös relation.
Just anknytningsteori är den teori det har forskats allra mest inom när det kommer till utvecklingspsykologin, precis som Egil även nämner i programmet. Och den kan ibland göra att personer som har svårt med relationer äntligen hittar några svar på varför de fungerar som de gör…
I I studion var Ann-Sofie Blixt och Cimon Lundberg med som båda berättar sina historier om vad som hindrar dem från att gå från singel till partner.
Cimon tycker att det är ett problem att kategorisera folk in i ”fack”, och självklart har han rätt i det, till viss del. Men man kan också se det såhär. Att ett anknytningstest kan vara vägledande och till hjälp för många som känt sig förvirrade en längre tid. Och bara för att man pratar kring det här eller gör ett anknytningstest som visar att man t.e.x är undvikande i sitt mönster betyder inte det att man är fast i det för livet. Det ger bara en fingervisning om var svårigheterna ligger och framför allt var man kan börja jobba för att förändra sitt mönster – så man kan få den kärleksfulla varaktiga relation man längtar efter.
Det ska också tilläggas att man självklart inte jobbar på samma sätt med alla som är undvikande eller ambivalena utan allt är alltid individspecifikt, och vi tittar alltid på varje enskild klient hur just den tänker, känner och handlar – och jobbar utefter just den personen behov. I Sverige är de som har tryggt anknytningsmönster även 60-70 %, så många som söker vår hjälp har inte alls otrygga anknytningsmönster men upplever ändå rädslor och svårigheter, och behöver hjälp för att förändras.
En annan sak: Alla anknytningsmönster går att förändra!
det är det som är det goda i det här. Men man kan inte förändra om man gör samma sak som man alltid gjort, till exempel flyr, undviker eller klänger sig fast.
(De olika anknytningsgrupperna på bilden ovan)
Så om du har 25 min över tycker jag absolut du ska surfa in här och kika på klippet, det kanske både kan ge dig en tankeställare, bidra med att du känner igen dig och får en insikt i vad jag och Egil jobbar med.